Csepreghy: 9000 milliárd forint felett lehetnek az előző uniós időszak kifizetései

2015. augusztus 13. csütörtök, 12:41 • www.mti.hu
Várhatóan 9000 milliárd forint feletti összeget fognak kifizetni az előző, 2007-2013-as uniós pályázati ciklus nyerteseinek az év végéig - erről Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára beszélt az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában. Az eredeti, 8200 milliárd forintos keretet meghaladó kifizetés úgy lehetséges, hogy a kormány a forrásvesztés megakadályozására az uniós keretet 10-15 százalékkal meghaladó támogatói döntéseket hozott - ismertette a helyettes államtitkár.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Hozzátette: a 8200 milliárd forintot meghaladó részt nem uniós forrásokból, hanem a költségvetésből fedezik.
    
A helyettes államtitkár közölte azt is, hogy az új pályázati ciklusban az a vállalkozó, amely egy teljes lezárt üzleti évvel és nullás adóigazolással rendelkezik, bankgarancia nélkül kaphatja meg azt a támogatást, ami korábban bankgaranciához volt kötve.
    
A pályázati bürokrácia csökkentéséről Csepreghy Nándor elmondta azt is: megszűnik a papíralapú ügyintézés, így a vállalkozó nem lesz a hivatali ügyfélfogadási időhöz kötve. A különböző adatbázisok összekapcsolásával 600-ról 300-ra csökkentették a pályázóktól elvárt adatmennyiséget, valamint a pályázati életciklus jelentősen, majdnem a harmadára csökken - sorolta. Az új pályázatoknál átlagosan 600 nap fog eltelni a kiírástól a pénzügyi zárásig, azonban egy egyszerűbb gépbeszerzéses pályázat akár pár hónap alatt is "át tud futni" - fejtette ki a helyettes államtitkár.