Brüsszel a robotika kulcsszereplőjévé tenné Európát

2014. június 3. kedd, 23:27 • www.mti.hurobotika, robottechnika, EU, fejlesztés,
A világ legnagyobb polgári célú kutatási és innovációs projektjét indította el kedden az Európai Bizottság 180 vállalattal és kutatóintézettel karöltve a robotika területén - közölte a brüsszeli testület. A bizottság célja, hogy az Európai Unió a 2020-ra várhatóan 60 milliárd eurós éves forgalmat termelő iparág piacának kulcsszereplője legyen, 42 százalékot hasíthasson ki ebből a tortából. Brüsszel abban bízik, hogy ez csaknem negyedmillió új munkahelyet teremt majd a kontinensen. "A robotok nem csak felválthatják az emberi munkaerőt, olyanra is képesek, amit az emberek nem akarnak vagy nem tudnak megtenni, és javítja életszínvonalunkat vagy biztonságunkat" - húzta alá Neelie Kroes, a brüsszeli testület digitális területért felelős holland tagja.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A közlemény szerint a projekt az ipar mellett a mezőgazdaság, az egészségügy, a közlekedés a közbiztonság területére és a háztartásokra is kiterjed. Az Európai Bizottság 700 millió eurót, a 180 vállalatot és kutató intézetet tömörítő euRobotics ernyőszervezet pedig 2,1 milliárd euró fordít majd a SPARC névre keresztelt kezdeményezésre. Az euRobotics elnöke, Bernd Liepert szerint a projekt Európa versenyképességének megőrzését szolgálja és sok társadalmi kihívásra választ adhat.
    
Az Európai Bizottság álláspontja az, hogy a robotikai megoldások az iparban például lehetővé tehetik, hogy egy vállalat, amely egyébként az olcsóbb munkaerő miatt az unión kívül gyártatná termékeit, Európában tartsa a termelést.