Az EU belügyi biztosa világos válaszokat vár

2013. szeptember 12. csütörtök, 20:40 • www.mti.huCecilia Malmström, titkos adatgyűjtés, Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA),
Világos és kielégítő válaszokat vár az amerikai hatóságoktól Cecilia Malmström, az Európai Unió belügyi biztosa, miután felmerült, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a nemzetközi átutalásokat bonyolító úgynevezett SWIFT-hálózat adataihoz is hozzáférhetett - közölte Twitter-csatornáján csütörtökön a svéd biztos. "Tegnap este beszéltem amerikai kollégáimmal, és mély aggodalmamat tolmácsoltam nekik az állítólagos NSA-hozzáférés miatt" - írta Malmström, majd pár perccel később azt is hozzátette, hogy az ügyben levet is küldött Washingtonba, amelyben a TFTP-egyezmény keretein belül hivatalos konzultációt kezdeményez. " Világos és kielégítő válaszokra van szükségünk" - jelentette ki Malmström.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 A TFTP, vagyis a Terrorizmus Finanszírozását Követő Program még a Bush-kormány alatt indult a 2001 szeptember 11-i támadásokat követően, a terrorizmus elleni háború egyik eszközeként. Ennek keretében az amerikai kormány éveken át titokban hozzájutott a SWIFT adataihoz, majd amikor a program lelepleződött, Washington 2010-ben megállapodást kötött az Európai Unióval, hogy törvényesen hozzáférhessen az adatokhoz. A megállapodás értelmében a washingtoni kormányzat, jelesül a pénzügyminisztérium férhet hozzá az átutalási adatokhoz, de más szervezet, így a CIA vagy az NSA elvileg nem. A megállapodás szigorú előírásokat tartalmaz, hogy az adatok ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe; biztonságos helyen, más adatoktól elkülönítve lehet csak tárolni őket, nem lehet más adatbázisokba beépíteni, de még lemásolni sem azokat.
    
 Az elmúlt napokban liberális és zöldpárti európai parlamenti képviselők az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti adatátadásról szóló TFTP-megállapodás felfüggesztését sürgették.