Az e-közigazgatás és a paksi atomerőmű bővítése is téma volt az Infotér konferencián

2017. október 19. csütörtök, 12:28 • www.mti.hu
A már megvalósult informatikai fejlesztések jól megalapozzák az e-közigazgatás jövő év eleji indulását - mondta a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára a 8. Infotér konferencia csütörtöki zárónapján, Balatonfüreden. Hajzer Károly kiemelte: a közigazgatásban korábban tapasztalható "szigetszerű megoldásokat", amelyeket egymáshoz nem csatlakozó alkalmazások jellemeztek, 2018. január 1-jétől felváltja majd az e-közigazgatás, amelynek jellemzője, hogy a hivatali ügyek kényelmesen, online felületen intézhetők.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Hangsúlyozta: a 2014 utáni dinamikus előrelépéshez az e-közigazgatás területén jó alapot teremtettek a korábban megvalósított informatikai fejlesztések. Négyezer hivatali kaput hoztak létre és azt célozták meg, hogy az intézmények "tisztán elektronikus" adatokat fogadjanak. Hozzátette: fontos további feladat az állampolgárok "azonosíthatósága", az e-személyi igazolvány bevezetése és a személyre szabott ügyintézési felület megteremtése.
    
Szavai szerint az e-közigazgatás egyik fontos eleme az e-papír megvalósítása, amelynek segítségével az ügyfél online fordulhat a hivatalhoz.
    
A helyettes államtitkár nagy eredmények nevezte, hogy megközelítően 3 ezer ügyfélkaput 65 év feletti állampolgárok működtetnek.
    
Kiemelte: fontos megteremteni annak a lehetőségét, hogy a meglévő adathalmazhoz a szükséges biztonsági feltételek mellett minél több felhasználó hozzáférhessen.
    
Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter előadásában biztonságosnak és szükségesnek nevezte az atomerőmű bővítését. Az új blokkok a tervek szerint 2026-2027-ben lépnek kereskedelmi üzembe, biztonságosan és az ismert módszerek közül a legolcsóbban termelnek majd energiát - hangsúlyozta.
    
Hozzáfűzte: az atomerőművek működéséhez is elengedhetetlen a megfelelő informatikai háttér. Közölte, az a cél, hogy az erőművek által termelt olcsó energiával és a nyugati szintet közelítő bérekkel csábítsanak Magyarországra egyre több befektetőt.     Felidézte: a Paksi Atomerőmű bővítéséhez szükséges engedélyek közül egyebek mellet megvan már az egyik legfontosabb, a környezetvédelmi engedély és folyamatosan tájékoztatják az érintett 41 települést. Bécsben, ahol a legaktívabbak voltak a bővítés ellenzői, közmeghallgatást tartottak.
    
Hangsúlyozta: valóban létezik egy törésvonal az erőmű alatt, amelyről időről időre hallani lehet, de ez nem rejteget semmilyen veszélyt sem most, sem később.
    
Az atomerőművet úgy bővítik, hogy az esetleges külső és belső behatások ellenére is maximálisan biztonságosan működik majd - húzta alá. A bővítés eredményeképpen 10-11 ezer ember dolgozik majd az erőműben, ami területfejlesztést is generál a térségben - fűzet hozzá.
    
A 8. Infotér konferencián délután egyebek mellett az okos városokról, az e-ügyintézésről és az adatpolitikáról lesz kerekasztal-beszélgetés.