Átverte a felhasználóit a Facebook?

2014. július 5. szombat, 09:27 • www.hirado.huFacebook, felhasználó,
Megsérthette a tudományos kutatás bizonyos alapelveit a Facebook vitatott lélektani kísérlete - ismerte el a vizsgálat eredményeit publikáló Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című folyóirat. A washingtoni székhelyű folyóirat főszerkesztője, Inder Verma szerint azzal, hogy 2012-ben egy héten át manipulálta mintegy 700 ezer, a tesztben való részvételéről mit sem sejtő felhasználójának a hírfolyamát, a Facebook megsérthette a tudományos kutatás egyes alapelveit.A profitorientált vállalatnak, amely saját szolgáltatási feltételei szerint működik ugyanakkor nem kötelessége tartania magát ezekhez az alapelvekhez.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Verma szokatlan szerkesztői közleményére azután került sor, hogy Sheryl Sandberg, a Facebook főnöke a hét közepén elnézést kért, mert a tanulmányt "rosszul kommunikálták" a nyilvánosság felé. A Cornell Egyetem és a Kaliforniai Egyetem közreműködésével végzett kutatás során a Facebook 2012 januárjában egy héten át manipulálta a hírfolyamot. Azt a tézisüket próbálták igazolni, hogy az emberek hangulata "járványszerűen" terjed annak függvényében, hogy mit olvasnak. Csaknem 700 ezer Facebook-használó volt tudtán kívül részese a tesztnek.

Az eredményeket egy hónappal ezelőtt közölte az amerikai tudományos akadémia folyóirata, ám a vizsgálat miatt csupán az elmúlt napokban robbant ki botrány, miután különböző blogokon és a The New York Times, illetve a The Atlantic című lapok hasábjain is megkongatták a vészharangot, hogy a Facebook tudtuk nélkül "kísérleti patkányként" kezelte az embereket.

A brit és francia adatvédelmi szervek vizsgálatot indítanak, hogy történt-e törvénysértés.

Mindeközben a Facebook egyik volt munkatársa a The Wall Street Journal című amerikai napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a közösségi portál adatkutató csapata az elmúlt években több száz tesztet végzett és tanulmányt készített a résztvevők tudta, vagy konkrét belegyezése nélkül, kihasználva, hogy a felhasználói adatokat szabadon fel lehet használni kutatási célokra. A volt alkalmazott szerint a csapat szinte teljesen szabad kezet kapott a munkában és a most ismertetett lélektani tesztnél jóval "kiterjedt kísérleteket végzett" az emberek viselkedésének befolyásolása céljából.

A Facebook adathasználatra vonatkozó előírásai szerint a kaliforniai vállalat "belső műveletekhez, köztük hibajavításhoz, adatelemzéshez, teszteléshez, kutatáshoz és szolgáltatás-fejlesztéshez" is igénybe veheti a felhasználók adatait.

Kapcsolódó dosszié: Hitelesség az interneten