Adatkezelése miatt eljárás indul a Google ellen

2013. október 1. kedd, 00:28 • www.hirado.huGoogle, Franciaország, eljárás, adatkezelés
Franciaország meg fogja indítani az eljárást a Google ellen, mivel az amerikai óriáscég nem változtatott a francia törvényeknek megfelelően a felhasználók adatainak kezelésén - közölte a francia adatvédelmi hatóság. A Google-nak a hatóság korábban három hónapos határidőt szabott meg, hogy változtasson adatkezelési politikáján, ezt azonban a CNIL közleménye szerint az amerikai cég nem tartotta tiszteletben. "A CNIL elnöke ki fog jelölni egy jelentéstevőt annak érdekében, hogy megindítsák az információszabadságról szóló törvényben előírt hivatalos eljárást" - áll a közleményben. A hatóság korábban azt kérte a Google-tól, hogy számoljon el azzal, mit csinál a felhasználóktól begyűjtött adattömeggel, illetve közölje, hogy mennyi ideig őrzi az adatokat.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 A hatóság ilyen esetben akár 150 ezer eurós (44,7 millió forintos) pénzbüntetést is kiszabhat. A Google France egyelőre nem akarta kommentálni a CNIL döntését. A CNIL vezető szerepet játszik az európai vizsgálatokban azóta, hogy a Google 2012 márciusában egyesítette hatvan különböző alkalmazásának adatvédelmi szabályzatát és hozzálátott, hogy egyesítse felhasználóinak összes adatát, keletkezzenek azok akár a YouTube videomegosztó portálon, akár a Gmail levelező programban, vagy a Google+ közösségi hálón. A Google nem hagyott választási lehetőséget felhasználóinak.

 A nemzeti adatvédelmi intézmények Európában közös vizsgálatot kezdtek az ügyben, és idén februárig haladékot adtak a Google-nak arra, hogy maga javasoljon változtatásokat, a cég azonban semmit sem változtatott. A Google időközben több találkozót is folytatott a különböző adatvédelmi szervezetekkel, és mindvégig azzal érvelt, hogy egységesített adatvédelmi szabályzata a felhasználóknak könnyebben megérthető. A CNIL lépése jogi szakértők és illetékesek szerint próbaköve lesz annak, hogy képes-e Európa befolyásolni a nemzetközi internetes társaságok magatartását.