A számítógépes bűnözés visszaszorításáról egyeztettek a közép-európai térség belügyminiszterei

2013. október 17. csütörtök, 23:53 • kormany.huKiberbűnözés, Pintér Sándor,
Magyarország továbbra is elkötelezett a számítógépes bűnözés valamennyi formája elleni küzdelem és a számítógépes biztonság megteremtése iránt – mutatott rá Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön az úgynevezett Salzburgi Fórum Bukarestben rendezett miniszteri értekezletén. A közép-európai országok 2000-ben osztrák kezdeményezésre alakították meg a Salzburgi Fórum nevű belbiztonsági partnerséget - tájékoztatta az MTI-t a Belügyminisztérium.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A bukaresti tanácskozáson Pintér Sándor kifejtette: a regionális együttműködés fontos eredménye az utóbbi évben kidolgozott közös stratégia és számos intézményi reform, amely hatékonyabb kormányközi együttműködést tesz lehetővé a számítógépes biztonság megteremtése érdekében. Hozzátette: előrelépés történt a büntetőjog területén is, módosult a szabályozás a jogsértő tartalmak blokkolása és eltávolítása kapcsán is. A Salzburgi Fórum soros elnökségét ebben a félévben Románia látja el.

Az Európai Tanács 2009-ben fogadta el a Stockholmi Programot, amely a 2009 és 2014 közötti időtartamra határozza meg a bel- és igazságügyi szakpolitikai irányvonalakat az Unióban. A program végének közeledtével megkezdődik az új stratégiai dokumentum előkészítése, amit a Salzburg Fórumba tömörült belügyminiszterek kiemelt feladatuknak tekintenek.

A tanácskozáson a nyugat-balkáni országok és a Moldovai Köztársaság képviselőinek jelenlétében a miniszterek megvitatták az illegális bevándorlással kapcsolatos súlyosbodó trendeket és a közös cselekvés lehetőségeit. A következő találkozót 2014 első félévében Szlovákia rendezi meg.