A papír alapú ellenőrzések korszaka lassan lejár

2014. október 26. vasárnap, 11:24 • www.kormany.huszámlázó programok, ellenőrzés, NAV
A bizonylatolási fegyelem erősítését és a gazdaság fehérítését szolgálja a Nemzetgazdasági Minisztérium számlarendelete. November 15-től kiszűrhetővé válnak a gyanús szoftverek. A tisztességes vállalkozások a bejelentésnek köszönhetően kisebb valószínűséggel számíthatnak ellenőrzésre. A vállalkozások leggyakrabban használt informatikai eszköze mostanra a számlázó program lett, amely egyre szélesebb körben váltja le a hagyományos, nyomdai úton előállított számlatömböket.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Ahhoz, hogy hatékony legyen az ellenőrzés, elengedhetetlen, hogy az adóhivatal az elektronikusan vagy papíron rendelkezésre álló bizonylatokon túlmenően a kapcsolódó elektronikus adatokhoz – így például a számlázó program működéséhez, a számlakiállítás folyamatához, a számla megőrzéséhez szükséges adatokhoz – is hozzáférhessen. A számlázó programokra vonatkozó adatbejelentés megfeleltethető a pénztárgépi regisztrálás és nyilvántartásba vétel, valamint a nyomdai úton előnyomott számlatömbök szigorú számadású nyilvántartásának.

A szoftverek adatai támpontot adnak a revíziónak. A NAV kockázatelemzői az esetleges adóelkerülésre utaló jeleket így korábban és gyorsabban felismerik. Az adóhivatal már az ellenőrzést megelőzően hiteles információval rendelkezik az adózó által használt számlázó programról. A revizor a helyszíni ellenőrzést megelőzően – az adózó közreműködése nélkül – információkat szerezhet az adott számlázó programról, ezzel gyorsítva és egyszerűsítve az ellenőrzést.

Mindemellett a vállalkozásoknak is gyakorlati könnyebbséget jelent az intézkedés. Mindazok a számlázási gyakorlatra vonatkozó információk, amelyekről korábban a vállalkozásnak nyilatkoznia kellett, most a nyilvántartás alapján már automatikusan elérhetőek lesznek az adóhatóság számára. Ha a vállalkozó 2014. október 1. előtt is használt számlázó programot, akkor azt elegendő 2014. november 15-ig bejelentenie. Ha 2014. október 1. után kezd el számlázó programot használni, akkor azt 30 napon belül be kell jelentenie az adóhatóságnak. A jogszabály így kellő felkészülési időt biztosít mindenkinek a bejelentés megtételére.

A számlarendelet megalkotását hosszas előkészítő-munka előzte meg, a nemzetgazdasági tárca a szabályok kialakítása során folyamatosan egyeztetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mellett az érintett szakmai szervezetekkel is. A rendelet végleges szövege számos szakértői javaslatot tartalmaz.