A K+F tevékenységét ösztönzik az új uniós pályázatok

2015. augusztus 27. csütörtök, 09:38 • www.orientpress.hu
A vállalati kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) tevékenység növelését ösztönzi a kedden megjelent, összesen 71 milliárd forint keretösszegű három uniós pályázati felhívás - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) egyik kiemelt célja a hazai vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének növelése - idézi a tárca közleménye Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárt. A Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című kiírásra mikro-, kis-, és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok 50 milliárd forintos keretösszegig nyújthatnak be pályázatot. A jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, illetve ezek prototípusai kifejlesztésének megvalósítására minimum 50 millió, maximum 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A pályázat keretében elszámolható a fejlesztéshez szükséges ipari kutatás, kísérleti fejlesztés, innovációs tevékenységek, a kapcsolódó bérköltségek és eszközbeszerzés, valamint a piaci megjelenés. A felhívásra szeptember 30-tól adhatják be a pályázók konkrét elképzeléseiket.

Az Iparjog című pályázaton 1 milliárd forintos keretösszegig mikro-, kis- és középvállalkozások, költségvetési szervek, non-profit gazdasági társaságok minimum 1 millió, maximum 6 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el. A felhívás célja a szellemi alkotások hazai, és/vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló újdonságkutatási, oltalomszerzési és oltalom-fenntartási, valamint a szellemi vagyon értékelés és audit tevékenységek támogatása.

A szellemitulajdon-védelem eszköztárának tudatos, minél szélesebb körű alkalmazása biztosíthatja a hazai vállalkozások és kutatóintézetek piaci érvényesülését és K+F+I tevékenységre fordított forrásainak megtérülését - emelte ki a közleményben Rákossy Balázs. A pályázatok szeptember 24-től nyújthatók be.

A Kutatási infrastruktúra megerősítése - nemzetköziesedés, hálózatosodás című felhívás célja a hazai kutatási infrastruktúra nemzetközi versenyképességének erősítése, a kutatás hatékonyságának növelése, valamint a kutatói hálózatosodás ösztönzése. A 20 milliárd forintos keretösszegre támogatási kérelmet nyújthatnak be költségvetési szervek, azok jogi személyiséggel rendelkező intézményei (amennyiben kutatóhelynek minősülnek), egyházi tulajdonú felsőoktatási intézmények, állami többségi tulajdonú non-profit gazdasági társaságok. Az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás 50 millió és 1 milliárd forint között lehet.

A konstrukció keretében kizárólag olyan kutatási eszköz, illetve infrastruktúra-beszerzés, építés vagy korszerűsítés támogatható, amely nemzetközi kutatási infrastruktúrákban való magyar részvételt, illetve azokhoz való csatlakozást tesz lehetővé, valamint hozzájárul a Horizont 2020 (H2020) program keretében támogatott programokhoz.

Ennek révén erősíthető a különböző nemzetközi kutatói hálózatokban való sikeres magyar részvétel és pozíció, különös tekintettel a H2020 különböző kezdeményezéseiben és programjaiban való hazai részvétel növelésére - hangsúlyozta az államtitkár. A pályázati felhívásra október 15-től lehet benyújtani a támogatási igényeket.