A Holdra megy a Vodafone

2018. február 28. szerda, 12:00 • www.hirado.hu
Az első magánúton finanszírozott holdra szállás megvalósításán a berlini székhelyű PRScientists a Vodafone Németországgal és az Audival közösen dolgozik.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Küldetés a holdra nevet kapott misszióhoz a Vodafone Németország a Nokiát választotta partneréül az egy csomag kristálycukornál is kisebb súlyú, űrszabványoknak megfelelő hálózat fejlesztéséhez.

A Vodafone 4G hálózatának köszönhetően első alkalommal lehetővé válik HD videófelvétel élő közvetítése a Hold felszínéről, globális nézőközönség számára.

A Holdon jövőre elérhetővé váló 4G hálózat 50 évvel azután jön létre, hogy a NASA űrhajósai a felszínére léptek. A Vodafone célja a 4G hálózat Holdon történő kialakításával a PTScientist küldetésének támogatása 2019-ben, amelyhez a Nokiát választotta technológiai partneréül.

A misszió a tervek szerint 2019-ben indul Cape Canaveralból, egy SpaceX Falcon 9 rakétán.

A Hold első 4G hálózatán két Audi Lunar Quattro holdjárót csatlakozik az Autonóm Landolási és Navigációs Modulon (Autonomous Landing and Navigation Module – ALINA) található bázisállomáshoz. A Nokia Bell Labs közreműködésével a Nokia egy űrszabványoknak megfelelő Ultra Compact Network elnevezésű hálózatot hoz létre, amely egy kilónál is könnyebb súlyával a valaha fejlesztett legkönnyebb hálózat lesz.

A 4G hálózat segítségével az Audi Lunar Quattro holdjárók kommunikálni képesek, valamint tudományos adatokat és HD videófelvételeket tudnak küldeni, miközben óvatosan megközelítik és átvizsgálják a NASA Apollo 17-es holdjáróját, amelyet a legutóbb Holdra lépő űrhajósok (Eugene Cernan parancsnok és Harrison Schmitt) használtak, amikor 1972 decemberében bejárták a Taurus-Littrow völgyet.

A Vodafone által végzett tesztek azt jelzik, hogy a bázisállomás a 1800 MHz-es frekvenciatartományban a várakozások szerint képes lesz 4G hálózaton közvetíteni, és a történelem első élő HD videóját visszaküldeni a Hold felszínéről, amelyet a globális nézőközönség a PTScientist berlini irányító központ szerveréhez kapcsolódó „mélyűri” (deep space) linken keresztül tekinthet meg.

A 4G hálózat energiahatékonysága az analóg rádióénál sokkal magasabb, ami kritikus fontosságú a Küldetés a Holdra számára, és az első lépést jelenti abban a folyamatban, amelynek célja a kommunikációs infrastruktúra kiépítése a jövőbeli küldetések számára.