"Okos otthonok" létesülnek Ausztriában időseknek

2013. augusztus 3. szombat, 10:18 • hirado.huokos-otthon, időskorúak, Ausztria,
Félszáz "okos otthon" létesül időseknek Ausztriában egy kísérleti program keretében, amelyet pénteken Bécsben ismertettek. A bécsi közlekedési, innovációs és technológiai minisztérium és az Osztrák Technológiai Intézet (Austrian Institute of Technology - AIT) közös programjának a célja az, hogy az előrehaladott korú emberek minél tovább lakhassanak egyedül is saját otthonukban.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A tárca sajtóközleményében ismerteti: a lakókat olyan felszerelések segítik, amelyek orvosi távfelügyelet tesznek lehetővé, figyelmeztetnek az orvosság bevételének idejére, a nyitva felejtett bejárati ajtóra vagy bekapcsolva hagyott tűzhelyre, és riasztást adnak le, ha a lakó elesik. Az orvosi jellegű szolgáltatások között lehetőség van önállóan végzett otthoni vércukor- és vérnyomásmérésre, a határérték feletti mérési eredményekről pedig értesítést kap az idősgondozó szolgálat.

"Ausztriában 1,9 millió hatvan év feletti ember él. 2030-ra 2,8 millióan lesznek hatvan évnél idősebbek. Szükséges, hogy olyan, modern lakhatási körülményeket teremtsünk, amelyek megfelelnek az idős emberek szükségleteinek" - hangsúlyozta Doris Bures miniszter.

Az első ötven, különlegesen felszerelt lakást Burgenlandban, a Dolgozók Szamaritánius Szövetségének (ASBÖ) szociális lakásában alakítják ki. Az első lakásokat augusztusban vehetik birtokba a lakók. Egy év után felülvizsgálják a tapasztalatokat, és ha kedvezőek, akkor a tervek szerint kiterjesztik a programot az ország többi részére is.