Ötven éves a SZTAKI

2014. szeptember 1. 18:11
50 éves a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete (MTA SZTAKI), az ország legnagyobb és legsikeresebb informatikai kutatóintézete. Ezen apropóból nagyszabású akadémiai ünnepséggel, szakmai előadásokkal, laborlátogatásokkal készülnek. Az elmúlt időszak néhány megőrzött termékét pedig kiállítják a Lágymányosi utcai székházban. 1964-ben alakult meg a jelenlegi MTA SZTAKI (egyik) jogelődje, az Automatizálási Kutató Intézet (AKI) a Budapesti Műegyetemen működő akadémiai kutatócsoportok bázisán az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság támogatásával.

Lovász: kulcsfontosságú a nemzetközi együttműködés

2014. szeptember 1. 18:04
Magyarország jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy minél több magyar kutató vegyen részt a nemzetközi tudományos együttműködésben, együtt dolgozva más nemzetiségű tudósokkal, itthon és külföldön – mondta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke hétfőn a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 233. tanévének megnyitóünnepségén. Lovász László szerint a közös kutatások különleges lehetőséget nyújthatnak a diákoknak, fiatal kutatóknak a modern kutatási témák és módszerek megismerésére. Ami ma még csak kutatási téma, az tíz vagy húsz év múlva mindennapi technológia lehet – jegyezte meg.

Kötelező lett a tartalomszűrés az iskolákban és a könyvtárakban

2014. szeptember 1. 15:35
Hétfőtől az összes magyarországi köznevelési intézményben és nyilvános könyvtárban szűrőprogramokkal kell biztosítani, hogy a kiskorú internethasználók ne találkozzanak olyan internetes tartalommal, mely káros lehet lelki és értelmi fejlődésükre nézve. A rendelkezés összesen több mint hatezer intézményt érint - áll a G Data közleményében. Hatályba lépett a 2013. évi CCXLV törvény, mely a gyermekek védelme érdekében tartalomszűrési kötelezettséget ró az iskolákra és könyvtárakra. Az intézményeknek gondoskodniuk kell a weboldalak vizsgálatáról azokon a számítógépeken, melyekhez kiskorúak is hozzáférhetnek.

A Google most feladott egy játszmát

2014. szeptember 1. 11:25
Bejelentette a Google, hogy bezárja három éve elindított szerzői programját. Nem lesznek többé arcképek a találati listán, és a Google nem gyűjt adatokat a cikkek szerzőiről. Három éve indította útjára a Google az Authorship programját, amelynek lényege az volt, hogy weboldalak cikkeihez konkrét személyt lehetett rendelni, akinek arcképe a keresések során fel is bukkanhatott. John Mueller, a Google svájci munkatársa jelentette be a Google közösségi oldalán, hogy a keresőóriás lezárja ezt a programját, mostantól nem gyűjt adatokat a szerzőkről, nevük és arcképük sem jelenik meg a keresések eredményei között.

Egyre több szerb pár okolja válásáért a Facebookot

2014. szeptember 1. 07:32
Tizenegy százalékkal nőtt a válások száma Szerbiában 2012 és 2013 között, amit sokan a "rohanó világ" okozta kihívásokkal magyaráznak, egyesek egyenesen a Facebookot teszik felelőssé kapcsolatuk felbomlásáért - számolt be a szerbiai statisztikai intézet adatait ismertetve a Vajdaság Ma című hírportál. Eszerint tavaly Szerbiában 8170 házaspár vált el, a házasságok átlagos időtartama pedig 13,4 év volt. A statisztikák szerint a nők átlagosan 39 évesen, a férfiak pedig 43 évesen válnak el, az esetek több mint felében gyerekek is születtek a házasságból, akik többnyire az anyákhoz kerültek.

Hétfőtől kizárólag online lehet a pénztárgép

2014. szeptember 1. 07:29
A vállalkozások szeptember 1-jétől már csak online pénztárgépet használhatnak, ami új irányt ad a pénztárgépes ellenőrzéseknek; jelenleg 163 700 kassza áll összeköttetésben az adóhatósággal. Az ellenőrzés folyamatos, minden ellenőrzési akcióban kiemelt figyelmet kap az online pénztárgépre való átállási kötelezettség ellenőrzése - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI érdeklődésére. Az adóhatóság tájékoztatása szerint a pénztárgépes ellenőrzések a határidőt követően a pénztárgépcserével kapcsolatos kötelezettségek teljesítése helyett elsősorban az üzemeltetés körülményeinek vizsgálatára, valamint az online adatszolgáltatás elemzésével kiszűrhető adózói visszaélések visszaszorítására irányulnak majd.

Az egész nemzetnek szüksége van jó és jobb iskolákra

2014. szeptember 1. 06:46
Az egész nemzetnek szüksége van jó és jobb iskolákra - mondta Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere az V. nemzeti tanévnyitón vasárnap a fővárosban. A tárca vezetője a XI. kerületi Ádám Jenő Általános Iskolában rendezett ünnepségen kiemelte: minden új gyermek, minden első osztályos megjelenése az iskolákban egy újabb esélyt jelent a szülőknek, tanároknak, a köznevelést és az egész országot irányítóknak. Hangsúlyozta: ha jól végzik a munkájukat, akkor jobb, erősebb, derűsebb és bátrabb lesz "a mi magyar világunk is". Mindenkinek ünnep ez a nap, akinek köze van az iskolához, a tanításhoz és a tanuláshoz.

Éves szinten 10 ezer informatikus hiányzik a szektorból

2014. szeptember 1. 05:53
Éves szinten 10 ezer informatikus, első sorban programozó hiányzik az informatikai szektorból- mondta Laufer Tamás az Információs Társadalom Parlamentjén megtartott előadásában. Az Informatikai Távközlései és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke hozzátette: éves szinten mindez 150 milliárd forintos kiesést jelent a gazdaságból. A szövetség egy együttműködés kialakítását tűzte ki célul a kormány, a kamara valamint a civil szervezetek között azért, hogy a köznevelésen keresztül érjék el, azt, hogy egyre többen válasszák az informatikai szakmákat.

Megfékezné a lájkvadászokat a Facebook

2014. augusztus 31. 11:23
Megfékezné a lájkvadászokat a legnagyobb közösségi oldal. Miért döntött így a Facebook? Egyáltalán mennyit ér egy lájk? – ezzel is foglalkozott a Közelről csütörtöki adása. Sok felhasználó dühít a közösségi oldalakon, amikor bizonyos tartalmakhoz, cikkekhez, fotókhoz, alkalmazásokhoz csak úgy férnek hozzá, hogy előre kell lájkolni a bejegyzést. Függetlenül attól, hogy az adott tartalom tetszik-e vagy sem. Számtalan cég szakosodott az elmúlt években az úgynevezett lájkvadászatra, hiszen a nézettséggel bevételt tudnak generálni. A legnagyobb közösségi oldal most úgy határozott, hogy elejét veszi a sokakat bosszantó lájkvadászatnak.

Brüsszel elfogadta Magyarország uniós fejlesztési terveit

2014. augusztus 29. 20:04
Szeptember elején írják majd alá az Európai Bizottság és Magyarország közötti partnerségi megállapodást - mondta pénteken Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára, miután az Európai Bizottság elfogadta a dokumentumot. A helyettes államtitkár közölte: az aláírás jelenti majd azt, hogy a partnerségi megállapodás kérdése le van zárva. Magyar részről az aláíró várhatóan Orbán Viktor miniszterelnök lesz. Csepreghy Nándor hangsúlyozta, a dokumentum elfogadása nagyon komoly eredmény, a kormány elmúlt időszakban a fejlesztéspolitika területén tett lépéseinek pozitív visszaigazolása.

összesen: 6566 db | 10 db/oldal

első vissza 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 következő utolsó