Öt dolog, ami láthatatlanná tesz a netes támadók számára

2019. február 5. kedd, 10:40
A Safer Internet Day margójára összegyűjtöttük azokat az alapvetéseket, amelyek adatlopások, támadások és cyber bullying zaklatások tömkelegét előznék meg. Mert az őserdőként burjánzó internet korában is van még esély kamu profilok, vírusgyanús kattintások nélküli online szörfölésre.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Safer Internet Day, azaz a biztonságos internet napja 2004 óta létezik és az év második hónapjának második hetének második napján tartják. Idén február 5-e lett kitüntetve eme becses nap által. A kezdeményezéshez kishazánk 2008-ban csatlakozott, és azóta igyekszik okítani az internet népét, a biztonságos kattintásra.

Létezik olyan, hogy tökéletesen biztonságos net?

Nagyon drága IT-biztonsági felszerelés és egy biztonsági tanácsadó állandó jelenléte mellett valószínűleg igen. A hétköznapi felhasználónak, azonban be kell érnie olyanokkal, mint a tűzfal, a vírusirtó és a megfelelő internetes magatartás. Ez utóbbi azonban rosszabb helyzetben van, mint a védelmi berendezések összessége, az otthoni felhasználásra szánt PC-n.

Elvégre, míg a vírusvédelmi rendszer frissítéséről mindig tájékoztat a gép, addig arról már kevesebb infóval szolgál, hogy adott barangolásunk az interneten milyen későbbi káreseményhez fog vezetni. A tudatos netes attitűd ugyanis még nem a mindennapjaink része.

Az online szörfölés, az idősebb generációnak szenzáció, a X-eseknek megtanulható jó dolog, az Y-nak és a Z-nek pedig természetes jelenség. Ettől függetlenül, az utóbbi két generáció nem szívta az anyatejjel magába, hogy kerülje el a veszedelmeket az internet bugyraiban, ahogy a védelmező szülők sincsenek arra felkészítve, hogy mivel állnak szemben.

A biztonságosabb internetes jelenlét öt kulcsa

Nem kell informatikusnak lenni ahhoz, hogy az internet biztonságos, ismert tereppé váljon. Pusztán elég megtanulni olvasni a jelekből, akárcsak a túrázók, a fatörzsre festett ábrákból.

Nem minden privát, csak mert annak látszik, avagy a megosztás átka

A közösségi média oldalakon másodpercenként villannak fel az állapotfrissítések, fényképek, amelyek valakik megosztásából származnak. Addig, amíg ezutóbbi csak a cuki kutyás képekig és a nagy életbölcseletek megosztásáig terjed, rendben is van. Azonban, ha túl személyes fényképek, információk kerülnek publikálásra, máris egy lépéssel közelebb engedtük magunkhoz a támadót.

Ami az internetre egyszer felkerül, az ott is marad. A szemfüles leskelődők, pedig tudják, mit keressenek. Elég egy utazásról posztolt kép, egy rendszámtábla kitakarása nélkül az új autót bemutató fotó, amelyek ha rossz kezekbe kerülnek, könnyedén végződhetnek ellopott járgánnyal, vagy kipakolt lakással. Volt már mindkettőre példa, nem egyszer.

Fontos, hogy a személyes adatokat, azokat a fényképeket, videókat, amelyek egyszer bajba sodorhatnak ne posztoljuk. A legegyszerűbben az alábbi kérdésre lehet eldönteni, hogy melyik tartozik ebbe a kategóriába: jó szívvel megmutatnám ezt egy vadidegennek az utcán? Ha egy félakt esetén is igen a válasz, akkor ez esetben, nem az digitális felkészületlenség a ludas a későbbi galibáért.

QWERTY – a jelszó erősség életet menthet

Átvitt értelemben, természetesen. A hosszabb, kis-és nagybetűket, számokat tartalmazó jelszavak feltörése a netet pásztázó algoritmusoknak nehezebb, macerásabb, épp ezért nem foglalkoznak ezekkel, ha gyengébb jelszó is felkínálkozik. A lustaság azonban ez esetben is csak félegészség: minden fiókhoz, regisztrációhoz már jelszót kell választani!

A megjegyezhető, de bombabiztos jelszavakról itt írtunk bővebben.

Blokk a kéretlen tartalmak jussa

Ha állandóan spam üzenetekkel, linkekkel telítődik meg a postaláda, egyszerűeb blokkoljuk az adott feladót. Ugyan ez igaz az online felületeken tevékenykedő emberekre is.

A közösségi média felületek komolyan figyelik a spammeléseket, és az elégszer blokkolt profilokat azonnal törlik. Nyilván újra regisztrálni lehet, de akkor már sokkal rutinosabb a felhasználó is.

Kattintás helyett URL átvilágítás

Bizonyos webshopok küldenek megerősítő e-mailt a váráslát követően. Ez is egy örökzöld az adathalászok tarsolyából, ugyanis, a jól felkészült hackerek képesek a megszólalásig az eredetire hasonlító visszaigazoló e-mailt létrehozni. 

Néhány hatalmas különbség viszont van a valós webshop által küldött levél, és az adathalász levél közt. Mégpedig, a „valós” visszaigazoló e-mailben nem kérhetik:

- felhasználónév és jelszó (a jelszó módosítását is kérhetik)
- társadalombiztosítási azonosítószám
- bankszámlaszám
- PIN-kód
- bankkártyaszám
- édesanyja leánykori neve
- születésnap.

Ráadásként, mielőtt az e-mailben lévő linkekre kattintanál, mutass rá az egérrel. Ha a linkhez tartozó URL nem egyezik a link leírásával, akkor az URL-cím adathalász webhelyet nyithat meg!

Fókuszban a biztonság

A kezdeményezés idén is a közös felelősségre fókuszál: "mindannyiunk dolga, hogy az internetet (...) jobb hellyé tegyük a magunk és egymás, de különösen a fiatalok számára." Ezért is lett 2019-ben nap szlogenje: "Együtt egy jobb internetért!".