Nyomkövető alkalmazás segíthet az elveszett vagy ellopott mobiltelefonok megtalálásában

2011. október 14. péntek, 07:32 • Infotértelefon, notebook, mobil, laptop, lopás, GPS, helyzetmeghatározás, web, internet, iPhone
Évente több millió mobiltelefon tűnik el: taxiban marad, az étteremben felejtjük, vagy pedig zsebtolvajok áldozatává válik. Míg korábban pusztán csak reménykedhettünk, hogy a becsületes megtaláló visszaszolgáltatja azt, ma már jóval könnyebb dolgunk van a nyomkövető alkalmazások, illetve GPS technológián alapuló beépített szoftverek jóvoltából.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása
    A statisztikák szerint 113 mobiltelefont lopnak vagy veszítenek el az Egyesült Államokban percenként. A modern technológia segítségével az eltűnt készülékek fellelhetőségének koordinátái másodpercek alatt meghatározhatók.
    Számos különböző alkalmazás létezik ingyenes és fizetős verzióban iPhone-ra és androidos készülékekre egyaránt, amelyek működési elvüket tekintve alapvetően megegyeznek. Amennyiben az adott alkalmazás telepítve van a készülékre, a felhasználó egyedi jelszó segítségével egy weboldalon bármikor lekérheti a készülék koordinátáit. Néhány változat lehetővé teszi jelzőhangok hozzárendelését is az esetleges tolvajok elriasztása céljából, más variációk segítségével pedig távirányított módon új jelszavak adhatók meg, vagy pedig személyes adatok törölhetők az ellopott telefonról.
    John Minor kommunikációs szakember szerint a nyomkövető alkalmazások rendkívül hasznos eszközök lehetnek, de csak akkor, ha a felhasználó lezárva tartja a telefonját, amikor épp nincs rá szüksége.
    - A nyomkövető szolgáltatások megérik a befektetést, de csak abban az esetben, amennyiben az okostelefon vagy laptop tulajdonos is kellően elővigyázatos, és óvintézkedéseket tesz annak érdekében, hogy a tolvaj ne tudja kikapcsolni a nyomkövetést - nyilatkozta Minor a TechNewsDaily oldalának. - Már egy egyszerű, négy számjegyű jelszó is képes megvédeni az okostelefont vagy tábla PC-t az illetéktelen támadásoktól, és még a legjobb hekkereket is fel tudja tartani arra az időre, amíg az elveszett eszköz keresésére indulunk.
    Ilyen alkalmazás például a FoneHome, amely képes követni az iPhone helyzetét, sebességét, haladási irányát, akkumulátor töltöttségét és IP-címét, sőt, felugró üzenetet küld a készülék képernyőjére, hogy tudtára adja annak, aki látja, hogy hova lehet visszaszolgáltatni a telefont. Amikor az üzenet elolvasásra kerül, a kamera fényképet is készít, hogy a tolvajt vagy megtalálót könnyebben lehessen azonosítani.
    Hasonló, népszerű iPhone-ra készült alkalmazások még az iHound, Find My iPhone és Gadget Trak. Az android felhasználók is hasonló kínálatból választhatnak. A McAfee által forgalmazott WaveSecure a FoneHome-hoz hasonló szolgáltatásokat kínál, beleértve GPS nyomkövetést, a távolból irányítható biztonsági mentést és az adatok törlését. Hasonló elven működnek még a PinTail, LookOut és a WhereIsMyDroid alkalmazások is.
    Laptopjainkat sem kell féltenünk, ugyanis ezekre is léteznek a mobilkészülékéhez hasonló megoldások, mint például a LocateMyLaptop, mely segítségével a felhasználó nyomon követheti a számítógép helyzetét másik számítógépről is, és a távolból tud személyes adatokat törölni. Az Adeona, Loki és LocatePC programjai szintén népszerűek.
    Míg ezen alkalmazásoknak köszönhetően némileg fellélegezhetünk, és nagyobb biztonságban tudhatjuk készülékeinket, Richard Weinblatt, a Cop Doc tanácsadója és biztonsági szakembere figyelmeztet: - ne ringassuk magunkat abban az illúzióban, hogy mindezen védelem mellett már akár saját detektív vénánk is elegendő a nyomozáshoz, és nem kell a hatóságokhoz fordulnunk.
    - Bár az ember képes lehet szembenézni a tolvajjal, és visszaszerezni jogos tulajdonát, ez mégsem éri meg a testi épség kockáztatását – tartja Weinblatt. A tárgyak pótolhatóak, az ember épsége soha.
    Weinblatt szerint a legtöbb, amit tehetünk, hogy átadjuk a hatóságoknak a nyomkövető segítségével szerzett információkat, a többit pedig a profikra bízzuk. - A rendőrség feladata eljárni, bizonyítékokat, tanúvallomásokat gyűjteni, amatőr módszerekkel ez nem lehetséges.
    - Bár nem mindennapi jelenség, de előfordul, hogy a nyomkövető alkalmazások jóval nagyobb szolgálatot tesznek, mint pusztán a készülék követése. - A nyomkövetés akkor válik különösen fontossá, amikor maga a felhasználó tűnik el - hívta fel a figyelmet Minor. - Munkámból kifolyólag eltűnt emberek és tárgyak eseteivel foglalkozom nap mint nap, és elmondhatom, hogy ez a technológia hatalmas segítségünkre lesz majd a jövőben.
- Egy közelmúltbeli, tragikus eset is jól példázza ezt: egy chilei repülőgép-szerencsétlenség után a mentőcsapatok az egyik áldozat által használt Find My iPhone alkalmazás segítségével azonosították be a gép helyzetét.

Balogh Annamária