Megnyitotta országos IoT hálózatát az Antenna Hungária

2018. május 20. vasárnap, 18:07 • www.hirado.huIoT hálózat, Antenna Hungária
Hazai hardver- és szoftverfejlesztők díjmentesen kipróbálhatják a hálózatot. Az Antenna Hungária, hazánk vezető állami tulajdonban lévő távközlési szolgáltatója tavaly év végén elindította a LoRaWAN (Long range Radio) technológiára épülő IoT (Internet of Things, azaz a Dolgok Internete) hálózatát, mellyel Magyarországon és a régióban is az elsők között épített ki országos jelenlétet biztosító lefedettséget. Hazai hardver- és szoftverfejlesztők díjmentesen kipróbálhatják a hálózatot. Az Antenna Hungária, hazánk vezető állami tulajdonban lévő távközlési szolgáltatója tavaly év végén elindította a LoRaWAN (Long range Radio) technológiára épülő IoT (Internet of Things, azaz a Dolgok Internete) hálózatát, mellyel Magyarországon és a régióban is az elsők között épített ki országos jelenlétet biztosító lefedettséget.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

A legújabb IoT megoldásokat támogató távközlési hálózat sikerét jól mutatja, hogy az indulás óta a regisztrált szenzorok száma már az első negyedévben meghaladta az ezer darabot.

A LoRaWAN kommunikációs platformot használó szenzorok és szolgáltatások piacra jutásának elősegítésére az Antenna Hungária fejlesztői programot hirdet.

A program keretében a cég megnyitja hálózatát a hazai hardver- és szoftverfejlesztő cégek, felsőoktatási intézmények előtt. A programra jelentkezők meghatározott feltételek mellett bizonyos szenzorszámig díjmentesen kipróbálhatják az AH országos, LoRaWAN hálózatát.

Ezzel az ingyenesen elérhető lehetőséggel a cég támogatni kívánja a hazai kkv-k fejlesztési és innovációs tevékenységét. A program részletei és a regisztrációs felület itt érhető el.

Az Antenna Hungária stratégiájának fontos elemét képezi az új országos IoT hálózatra épülő értéknövelt szolgáltatások elindítása és felfuttatása, ezért a cég AHa! Brain Store elnevezésű startup akcelerátor programjában az egyedi infrastruktúra használatán és tesztelési lehetőségen kívül a magasan képzett szakembergárda stratégiai, műszaki és üzleti tudásával is támogatni fogja az induló vállalkozásokat.

A LoRaWAN technológia nagy előnye, hogy a szolgáltatások igénybevételéhez a szenzoroldalon nincs szükség sem internet előfizetésre, sem SIM kártyára, de még vezetékes áramellátásra sem – a telepítés és a hálózati kommunikáció ezáltal rendkívül költséghatékony módon valósulhat meg.

Az AH az elmúlt hónapokban számos üzleti megállapodást kötött meg IoT-hálózatára alapozva, például a GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt-vel, melynek keretében Győr városában 730 db hőfogadóban elhelyezett hőmennyiségmérő adatait fogja az AH automatikusan távkiolvasni a LoraWAN hálózat segítségével.

Tamásiban pedig sikeresen zárult az idősgondozást támogató pilot, melynek keretében az AH LoRaWAN szenzorok segítségével monitorozta a legrászorultabb gondozottak környezetét, valamint az önkormányzat értékes tapasztalatokat szerzett a gondozottak fűtési szokásairól, mely a téli szociális tűzifa biztosításának tervezéséhez nyújt segítséget.