„Mark Zuckerberget nem lehet kirúgni, de lemondhat”

2018. április 6. péntek, 06:27 • www.hirado.hu
Ezt Felix Salmon fogalmazta meg a Wireden. Mert Zuckerberg a részvények többségével rendelkezik, ellenőrzi az igazgatótanácsot, más megoldás nincs. Sokak mellett Scott Stringer is megszólalt, annak a New York-i nyugdíjalapnak a vezetője, amelyik 1 milliárd dollárnyi összeget fektetett a közösségi oldalba.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

„Kétmilliárd felhasználója van a Facebooknak”, közölte tömören a véleményét a CNBC-vel, és „képtelen tud úgy működni, hogy a felhasználók biztonságban érezzék a személyes adataikat”.

Lemondásra szólította fel Zuckerberget, hogy új vezetővel a „Facebook helyreállíthassa a jó hírét”.

Nehéz persze követni és értelmezni a milliós, milliárdos számokkal való dobálózást. A legfrissebb információk szerint a Facebooktól nem 50, hanem 87 millió felhasználó adatait szerezték meg.

Christopher Wylie, a Facebook egyik volt kutatója – aki az egész adatlopási ügyet kirobbantotta – Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a Cambridge Analytica még 87 millió felhasználóénál is több profilt dolgozott fel. A CA pszichológiai profilt állított össze az egyes felhasználók adataiból, s ennek segítségével célzott üzeneteket lehetett küldeni a felhasználónak, befolyásolva ezzel a választói viselkedésüket.

Számos botrány törhetett ki körülötte, kiderülhetett, hogy az androidos felhasználók – sőt, esetenként a közösségi oldalon nem is regisztrált partnereik – telefonálásairól és SMS-eiről évekre visszamenően tud a közösségi oldal, Mark Zuckerberg mégis ragaszkodik hozzá, hogy még mindig ő a legalkalmasabb arra, hogy vezesse a Facebookot.

„Ha valami olyat építesz, ami példátlan a világon példátlan”, mondta szerdán, „akkor vannak dolgok, amiket elrontasz”.

Övé a Facebook részvényeinek többsége, ő a vezérigazgató, az igazgatótanács elnöke.

Mikor megkérdezték, hogy megvitatják-e az igazgatótanácsban az álláspontját, azt válaszolta, hogy „nem tud róla”.

Persze a nem megfelelő adatgyűjtésekről szóló hírek szökőára előtt egy hónappal még senki sem gondolt arra, hogy megkérdőjelezze Zuckerberg képességeit. Hogy tud-e vezetni egy, a fél bolygót összefogó vállalatot, amelynek az irányítása ennyire kicsúszhat a keze alól.

Mindenesetre ma a Facebook – többek között magyar nyelvű közleményben is – tudatta, hogy „a korábbinál könnyebben értelmezhető nyelvezetben íródott felhasználási feltételeket és adatkezelési szabályzatot vezetnek be (…), hogy a felhasználók könnyebben megértsék az abban foglalt dolgokat.”

Az itt olvasható új szabályzat első pillantásra az eddigi kaotikus elrendezésűnél csak esztétikailag tűnik áttekinthetőbbnek.

Hangsúlyozzák benne, hogy „az új felhasználási feltételek és adatkezelési szabályzat bevezetése nem jelenti azt, hogy a vállalat újabb felhasználói adatok gyűjtésére, felhasználására vagy megosztására kérne jogosultságot”.

„Erről szó sincs, a most publikált, közérthetőbb feltételek nyomán a Facebook jogosítványai nem változnak a három évvel ezelőtt publikált, mostanáig hatályos felhasználási feltételek óta. A változás nem érinti a felhasználók által személyre szabott adatvédelmi beállításokat sem.”

Még egy hetet is adnak a felhasználóknak, hogy ezen az oldalon magyar nyelven is eljuttathassák a felhasználási feltételekkel és az adatkezelési szabályzattal kapcsolatos észrevételeiket.

Pontosan mit kell felmérniük ebben a válságban?

Hogy senki nem adott engedélyt arra, hogy harmadik fél gyűjtögesse a jóhiszeműen megosztott adatait és félrevezető üzenetek küldésére használja azokat? Hogy szó nem volt arról, hogy évekre visszamenően a mobiltelefonálásainkat és SMS-einket adatbázisban rögzítsék?

Az amerikai kongresszusban a törvényhozók a jövő héten hallgatják meg Zuckerberget.

Az Európai Bizottság mielőbbi vizsgálatot sürgetett az ügyben. Mark Zuckerberget meghívták az EP-be, hogy beszámoljon a történtekről.

A brit alsóházi illetékes bizottságának meghallgatására helyettest küld a Facebook vezére.