Magyar-izraeli innovációs fórumot tartottak a Kamarában

2014. február 6. csütörtök, 06:09 BKIK • Szatmáry Kristóf, Kott Ferenc, Izrael, Ilex systems, Ilex, Ilan Mor, BKIK
A hazai technológiai innovációk helyzetéről, a magyar-izraeli innovációs együttműködésről és egy ígéretes magyar infokommunikációs fejlesztésről tartottak fórumot a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában. A konferencián részt vett Ilan Mor Izrael Állam magyarországi nagykövete, Szatmáry Kristóf az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára és Korányi László a NIH alelnöke is. A rendezvényt szervezők célja volt továbbá, hogy bemutassák az infokommunikációs technológiák által biztosított előnyöket a nagyvállalati jogi szolgáltatások területén.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

A BKIK Hírközlési és informatikai osztálya által kezdeményezett konferenciát Szatmáry Kristóf az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára nyitotta meg, előadásában hangsúlyozta az infokommunikációs ágazat nemzetgazdasági jelentőségét és a szektorban rejlő kimagasló növekedési potenciált. Rámutatott, hogy a magyar gazdaság digitalizáltsága még sok mutató tekintetében elmarad az uniós átlagtól de a szektor foglalkoztatásban betöltött kiemelt szerepét jelzi, hogy az OECD vonatkozó kimutatása szerint a teljes üzleti szektorhoz képest az IKT-szektor adta 2009-ben a foglalkoztatottak 6,7% - át, amely világviszonylatban is jelentősnek mondható, és Magyarországot csak olyan gazdaságilag fejlettebb országok előzik meg e mutató tekintetében, mint Finnország, Svédország, Írország vagy Dánia.

Szatmáry Kristóf a BKIK elnöke és Kott Ferenc az MKIK informatikai kollégiumának elnöke fogadja Ilan Mort Izrael Állam nagykövetét

Ilan Mor Izrael állam nagykövete előadásában számos világszerte is ismert és népszerű izraeli innovációt hozott fel példaként, hogy szemléltesse az izraeli kutatás fejlesztési terület sikerességét. Kiemelte, hogy az izraeli kormányzat stratégiai ágazatként tekint az innovációra és ezt a kiemelkedő finanszírozásban is nyomatékosítja. A nagykövet arra biztatta a résztvevőket, hogy ismerjék meg jobban Izraelt és aknázzák ki az együttműködésben rejlő lehetőségeket.

Az előadók: Köves Balázs (BKIK), Kott Ferenc (BKIK-MKIK), Korányi László (NIH), Ilan Mor nagykövet, Szatmáry Kristóf államtitkár, Prof.Sárközy Tamás, Dr. Ritter Mariann (ILEX)

Korányi László a Nemzeti Innovációs Hivatal alelnöke, beszámolt a hazai technológiai startup cégek sikereiről és az innováció állami támogatásának kereteiről. Az előadásban említett cégek közül 3 cég a BKIK által üzemeltetett Colabs Seed Startup Centerben működik, így a résztvevők személyesen is megtekinthették az ott folyó munkát.

Korányi László a Nemzeti Innovációs Hivatal alelnöke

A rendezvényen egy ígéretes magyar innováció az ILEX rendszer is bemutatásra került. A digitális gazdaság eszközei szinte minden területen jelen vannak a komplex vállalatirányítási, adminisztrációs rendszerektől a B2B és a B2C megoldásokig. A gazdasági és vállalati jog világa viszont még nemzetközi szinten sem profitál kellően az új technológiák nyújtotta előnyökből. A vállalati jog világa eddig igen passzívan és lassan integrálta az információs gazdaság eszközeit. A bemutatón ezen a jelenség hátteréről és az ILEX rendszer nyújtotta előnyökről adott tájékoztatást Dr. Ritter Marianna az ILEX Systems Zrt. vezérigazgatója a hazai és a külpiaci KKV és a nagyvállalati szektor szereplőinek.


Dr. Ritter Mariann az Ilex Systems Zrt. vezérigazgatója bemutatja fejlesztésüket

Zárszavában Kott Ferenc a BKIK Hírközlési és Informatikai osztályának és az MKIK Informatikai Kollégiumának elnöke hangsúlyozta, hogy a kamara várja és támogatásáról biztosítja az olyan innovatív cégeket amelyek a nemzetközi piacokon is szeretnék megmutatni versenyképes tudásukat ezzel is erősítve a hazai informatika jó hírét és növelve a magyar gazdaság erejét.