INFOPROG 2017

XXII. Kárpát - medencei magyar középiskolák informatikai versenye

2017. április 26. szerda, 20:48 Kiss Boglárka
Immár huszonkettedik alkalommal mérettettek meg a kárpát-medencei magyar tannyelvű középiskolák döntőbe jutott csapatok az INFOPROG 2017 informatikai versenyen, mely egyúttal a szlovákiai magyar középiskolák országos bajnoksága is. A rendezvény a Füleki Gimnázium, a Rákóczi Szövetség, az Informatika a Társadalomért Egyesület valamint az e-Talentum Nonprofit Kft. segítségével valósult meg.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

A verseny döntőjére két levelező forduló után került sor, ahol a diákok a két fő-, vagyis a programozói és felhasználói kategóriában, valamint más területeken is összemérhették tudásukat. A fordulók eredményei alapján került sor aztán a verseny döntőjére Füleken. Az idei döntőben 13 középiskola 52 diákja vett részt Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia magyar tannyelvű iskoláiból. A középiskola 1-2. évfolyama a B kategóriában, a 3-4. évfolyama az A kategóriában versenyzett a már említett programozói és felhasználói kategóriában.
 


 

A rendezvény kapcsán Biró Albert, az INFOTÉR Egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy a hazai informatikai munkaerő piacon továbbra is meglehetősen nehéz a helyzet, azaz annak ellenére, hogy az infokommunikációs szektorban a havi bruttó átlagkereset a második legmagasabb az ágazatok között, még mindig több tíz ezer a betöltetlen programozói állás. A verseny egyik célja, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét az infokommunikációs szakma lehetőségeire, nevezetesen arra, hogy ebben a szektorban még mindig könnyű biztos karriert, könnyű elhelyezkedést és jó keresetet találni” – hangsúlyozta Biró Albert.

Párhuzamosan a versennyel a résztvevő tanárok számára hagyományosan szakmai továbbképzést is tartottak. A diákok számára pedig a versenyen kívül egy rejtvény és kódfejtő játék is volt.  
 


A verseny másnap a Füleki Gimnázium épületében folytatódott. A résztvevő iskolák csapatai általános számítástechnikai ismeretekből. vetélkedtek.  A nap legünnepélyesebb pontja a díjátadás volt. Szabó Zsolt, a zsűri elnöke értékelte a versenyzők teljesítményét, a legérdekesebb feladatokat pedig be is mutatták.  Az iskolák versenyébe minden előző részeredmény (levelező fordulók, bemutatók, programozói és felhasználói kategória, vetélkedő) beszámított.

A nyertesek a támogatóknak köszönhetően nagyon értékes díjakat vihettek haza. A legjobb versenyzők és iskolák miniszámítógépeket (Raspberry Pi3), tableteket, nyomtatókat, laptopot, virtuális szemüvegeket, hangfal rendszereket és még sok egyéb díjat vihettek haza sok ezer Euró értékben.
 


 
A verseny eredményei itt találhatók!