Hogyan égessünk fel magunk mögött minden nyomot a Google-on?

2018. január 23. kedd, 08:00 • www.hirado.huGoogle, Adatvédelem, kereső, adat
OK, a keresőóriás mindent rögzít. De legalább más ne jusson hozzá az adatainkhoz. Ugyebár a Google tud a vágyainkról és problémáinkról. Szerverein gyűlik, hogy milyen holmit (ruhát, autót, készüléket – bármit) keresünk; rögzíti, melyek azok az egészségünkkel kapcsolatos kérdések, amikre választ akarunk kapni, hogy hová szeretnénk utazni – és így tovább, a legintimebb vonatkozásokig. Ez már ilyen, mondhatnánk, gyűjtögessen csak.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Az viszont sokakat aggaszthat, hogy egy óvatlanul nyitva hagyott – netán feltört – számítógépen, mikor nem védi a Google fiókunkat jelszavas védelem, illetéktelen kukucskálhat minden keresésünk után.

Akit zavar ez a sok-sok nyom, ha a Google adattárából talán nem, de saját maga – s így mások elől is – az alábbi módszerrel biztosan eltüntetheti.

Lépjünk számítógépen a Google Saját Fiók oldalra, azaz kattintsunk ide, vagy írjuk be a böngészőben új ablakba, hogy myaccount.google.com.

A google.com oldalon a jobb felső sarokban felhasználónévvel és jelszóval belépve is elérjük a „Saját fiók” menüpontot.

1 sajat fiok
Forrás: www.hirado.hu

A megnyíló fiókkezelési oldalon a legalsó dobozban kattintsunk az „Ugrás a saját tevékenységek oldalra” linkre.

2 sajat tevekenysegek

Forrás: www.hirado.hu

Balra válasszuk a „Tevékenységek törlése” opciót.

Ekkor sokféle törlés lehetősége nyílik meg: kiválaszthatjuk, hogy milyen időszakban, mely eszközökre és Google által kezelt programokban (Chrome-tól a Térképig, Hírektől a Youtube-ig) tárolt kereséseket semmisítsük meg.

3 torles

Forrás: www.hirado.hu

Ha csak a keresési előzményeket akarjuk kidobni, válasszuk a hosszasan görgethető ablakban a „Keresés” lehetőséget.

Ekkor még egy utolsó figyelmeztetés bukkan elő, hogy gondoljuk meg a dolgot, mert a Google-szolgáltatások adatainak tárolása hasznos lehet számunkra.

Aztán még egy kérdés, s végre csakugyan elérjük a Törlés gombot.

4 torles

Forrás: www.hirado.hu