Féltenünk kell az egészségügyi adatokat a mesterséges intelligenciától?

2019. február 20. szerda, 11:00 • mesterséges intelligencia, e-health, adat
A Kaliforniai Egyetem kutatása aggasztó képet fest a biztonság és az e-egészségügyi relációjában. Az okosórákból, fitness appokból és az egyéb testre szerelhető kütyükből származó adatokhoz az AI támogatta technológiák is hozzáférnek. De mi lesz az így megszerzett adatokkal?

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

A mesterséges intelligencia régóta jelen van bizonyos formában szinte az összes szektorban. Azonban a technológia fejlődésével még intelligensebb rendszerek, még sokfélébb mintázatokat összefüggésbe rendezni képes robotok jöttek létre. Ez pedig felvet két kérdést: milyen adatokhoz juthatnak hozzá korlátlanul, egyáltalán el kell-e zárni előlük bármilyen információt?

Analóg korban íródott törvények szabályozzák a digitális jelent

Ez pedig probléma. A kutatás apropóját az amerikai HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act) egészségügyi adatszabályzás 1996-os törvénye adta, ami abszolút nem vonatkozik arra, hogy milyen adatokkal élhetnek a robotok, ahogy azt sem írja elő, mire használhatják a milliónyi begyűjtött adatot.

Tiszta sor, hogy jelenleg azé a világ, és az jut hatalmas versenyelőnyhöz, aki minél több adattal rendelkezik, és aki alaposan ki is elemzi azokat. Épp ezért érthető, hogy a kutatók „fenyegetőnek” érzik az AI szabályok közé nem szorított tevékenykedését az e-healthben, és az ezzel együtt járó adatgyűjtésben.

Elvégre a mesterséges intelligencia mindenhol ott van. Gyűjti és elemzi az okosórából, a telefonból, a sportórából és egyéb, az aktivitást figyelő eszközökből származó adatokat, amelyek így kiválóan alkalmasak az emberek azonosítására, a szokásaik megismerésére, és a demográfiai adatokkal való összekapcsolására.

Virágzó üzletág áll a dolgok mögött?

„Elviekben elképzelhető, hogy a Facebook gyűjti a lepés adatokat az okostelefonra telepített appon át, amihez egészségügyi adatokat vásárolhat egy másik cégtől, majd összepárosíthatja a kettőt - mondta a kutatás szerzője Anil Aswani, egy interjúban. „Ha ez megtörténik, akkor olyan egészségügyi adatokkal rendelkeznek, amelyek konkrét emberekhez vannak rendelve. Így célzott reklámokat készíthetnek, vagy épp eladhatják a profilokat más cégeknek” – zárta gondolatait.

Aswani hozzátette, hogy léteznek olyan programok, amelyek össze tudják gyűjteni ezeket a személyes adatokat, még abban az esetben is, ha mindaz elvileg rejtve, védve van.

A kutatás szerzője épp ezért azt szeretné, ha a törvények illeszkednének a digitálisan felgyorsult világhoz, hogy a kiskapukat és a szabályzás hiányát kihasználó cégek ne tudjanak milliárdos üzleteket kötni a jogtalanul megszerzett e-health adatok adásvételével és felhasználásával.