Ezzel nem követnek többé az interneten

2017. november 15. szerda, 07:29 • www.hirado.huDuckDuckGo, kereső, internet, it biztonság
Egyszerű és ingyenes kiegészítővel titokban tarthatjuk érdeklődésünket az adatéhes és a magánéletet nem tisztelő weboldalak előtt. Egyrészt lenyűgöző, hogy a Google naponta több mint 3,5 milliárd keresésnek tesz eleget naponta. Másrészt aggasztó, hogy minden kattintást tárol és elemez, hogy felhasználóit célzott hirdetésekkel bombázza és nyilvántartja. Felmérések szerint a felhasználók kétharmada nem tudja, hogy a böngészők úgynevezett inkognitómódja sem igazán privát.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Bekapcsolhatjuk a különféle elnevezésű, “inkognitó”, „privát böngészés”, vagy „Nincs nyomon követés kérés küldése a böngészési forgalommal” opciókat, de a hirdetések továbbra is zavarba ejtően követhetik a keresőben írt kéréseinket.

Az inkognitómód valójában csak a helyi keresési és böngészési előzményeket törli – kizárólag a helyi számítógép tartalmát. A weboldalak, a keresőmotorok, az internetszolgáltatók, a felügyeletek és szolgálatok változatlanul nyomon követhetnek.

Ha valaki soha, semmikor nem keres olyan kifejezésre a számítógépen, amit bárki nem láthatna a háta mögé állva, akkor nincs miért tovább olvasnia ezt a cikket.

Egyébként van olyan kereső, ami nem követ

Ez a jelmondata is a DuckDuckGo nonprofit keresőnek, amelyik nem rögzíti a felhasználók személyes adatait, s kerüli a személyre szabott keresési eredményeket.

Információit a legjobb forrásokból szerzi, de nem követi és nem tárolja az IP-címünket, semmilyen módon nem raktározza keresési előzményeinket.

Névtelenek maradunk, míg szörfölünk a weben. (Persze a munkáltatónk, meg például a zárt wifi továbbra is mindent láthat.)

Minden ismert böngészőbe telepíthető a kacsás kereső: bővítményként települ a Chrome, a Firefox, a Safari, a Microsoft Edge, az Internet Explorer és az Opera szoftverébe.
 

Magánügyekben tehát viszlát Google: az itt elérhető DuckDuckGo 

1.) nem tárol a személyes adatokat, 2.) Soha nem követ senkit sem hirdetésekkel, sem más módon.

Adatvédelmi irányelvei egyszerűek: nem gyűjt, és nem oszt meg semmilyen információt a felhasználókról.