Brüsszel az Egyesült Államok segítségét kéri a kiberbűnözés leküzdéséhez

2012. május 6. vasárnap, 07:59 • MTIBrüsszel, Egyesült Államok, Kiberbűnözés, EU, együttműködés, FBI
Az Európai Unió (EU) szorosabb együttműködést kíván kialakítani az amerikai belbiztonsági minisztériummal és a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), hogy segítsék kiküszöbölni a számítógépes bűnözés elleni küzdelem hiányosságait - közölte összeállításában az EUobserver című brüsszeli hírportál.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

  „A kiberbűnözés évente 388 milliárd eurós illegális bevételre tesz szert. Ahhoz, hogy szembe szálljunk ezzel a növekvő globális fenyegetéssel, az EU-amerikai együttműködés nem alternatíva, hanem szükséges lépés” - jelentette ki Cecilia Malmström bel-és igazságügyi biztos a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában Washingtonban. Az uniós biztos szerint a következő években sokkal több sikeres FBI és Europol intézkedésre kerül majd sor; példaként említette a 2010-ben létrehozott kiberbiztonsági munkacsoportot. A Malmström vezette testületnek Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter is tagja; 2014-re közös uniós-amerikai kibergyakorlatot terveznek.

Az Európai Bizottság (EB) korábban bejelentette, hogy kiberbűnözéssel foglalkozó új központot tervez felállítani jövő év elején az Europol hágai központjában. A központ feladata a gyermekek interneten történő kizsákmányolásának és a kormányzati létesítmények elleni támadásoknak a kezelése lesz. Emellett segítenie kell a tagállamokat a számítógépes biztonsággal összefüggő képességeik javításában. Malmström hozzátette: az Interpol Szingapúrba tervezett saját létesítménye tervezési fázisban van. 

Az EB eközben korszerűsíti az informatikai rendszerek elleni támadásra vonatkozó 2010-es irányelvét. Az új javaslatok értelmében büntetendővé tenné az informatikai rendszerek elleni támadásra alkalmas eszközök - mint például az internetes robothálózatok - használatát, előállítását és forgalmazását.

Az EU egyben az Európa Tanács 2004-ben létrejött Budapesti Egyezményének ratifikálására ösztökéli a tagállamokat. A szóban forgó nemzetközi szerződés célja a kiberbűnözők elleni közös büntetőpolitika kialakítása. Csehország, Görögország, Írország, Lengyelország és Svédország azonban mindmáig nem írta alá a dokumentumot.