A magyarok alig ötöde használja az innovatív pénzügyi megoldásokat

2018. május 29. kedd, 14:00 • www.mti.hu
A magyarok 57 százaléka nyitott a legújabb pénzügyi informatikai technológiákra, de csak 17 százalékuk használja - derül ki a Cofidis országos reprezentatív kutatásából. Az MTI-hez eljuttatott összefoglaló szerint a legújabb technológiákat használók, illetve az irántuk érdeklődők jellemzően városi, diplomás, magas keresettel rendelkező fiatalok, míg az elutasítók táborába elsősorban az 50 évnél idősebb, kisebb településen élő emberek tartoznak.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A magyarok nagy többségének, 80 százalékának a fintech mint fogalom még mindig ismeretlen. Sokan hallottak viszont az olyan megoldásokról, mint a mobilos fizetés (57 százalék), a videós azonosítás (41 százalék) vagy a virtuális pénzzel történő fizetés (39 százalék). Az online hitelfelvétel lehetőségéről személyes ügyintézés nélkül 38 százalék, a mobiltelefonnal történő biztosításkötésről 32 százalék, az aktuális ügyintézés online nyomon követésének lehetőségéről 29 százalék tud.
    
A fintech (digitális pénzügyi megoldások - új pénzforgalmi szolgáltatók) megoldások általános előnyei közül a legtöbben azt emelték ki, hogygyors (43 százalék), bankoktól függetlenül is használható (34 százalék), mindig kéznél van (34 százalék) és rugalmas (31 százalék).
    
A hátrányok között a válaszadók azt említették, hogy nem helyettesíti a személyes ügyintézést, tanácsadást (47 százalék), félnek attól, hogy csalók is hozzáférhetnek az adatokhoz (46 százalék), és attól is, hogy nem úgy működik, ahogy azt mondják (38 százalék).
    
A válaszadók harmada semmit nem talál, ami bizalmat ébresztene benne ezen megoldások iránt. A bizalmat leginkább az tudná erősíteni, ha garancia volna arra, hogy biztonságban vannak az adatai (37 százalék), hogy a szolgáltatás valóban úgy működik, ahogy mondják (34 százalék), illetve mindent el lehet vele intézni, amit személyesen is (23 százalék).
    
A válaszadók hitelesebbnek látják, ha banknak van ilyen szolgáltatása, nem független cégnek.
    
Holló Bence, a Cofidis Magyarország ügyvezető igazgatója szerint a biztonsági félelem várhatóan akkor oszlik majd el, ha nagyobb lesz a szolgáltatások használata, többen fogják beilleszteni a mindennapjaikba. A biztonság, a garancia, a könnyű, érthető és transzparens működés segítheti, hogy nőjön a fintech megoldásokba vetett általános bizalom - áll a közleményben.